Hier is hoe populaire financiële experts op Bitcoin hebben geflipt

„Leer van de fouten van anderen. Je kunt niet lang genoeg leven om ze allemaal zelf te maken.“ – Eleanor Roosevelt

Hoe de experts hun mening over Bitcoin hebben veranderd

Op een dag kwam de vrouw van Isaac Newton op bezoek in een kamer van de Universiteit van Cambridge waar de grote wetenschapper zijn experimenten uitvoerde. Toen ze de kamer binnenkwam, zag ze twee gaten in de deur van verschillende grootte. Bij navraag naar die gaten verklaarde Newton de constante onderbrekingen die hij kreeg door de krassen van zijn katten op de deur.

Daarom liet hij een plaatselijke timmerman die gaten boren – een grotere voor de moederkat en een kleinere voor het kitten. Pas nadat die gaten waren geboord, realiseerde hij zich de fout dat hij dat tweede kleinere gat niet nodig had, omdat het kitten liever haar moeder volgde en het kleinere gat nooit gebruikte.

Of het nu waar is of gewoon een legende, het wijst erop dat zelfs de slimste hersentjes niet altijd kloppen. Nou, vandaag zullen we het niet hebben over de meest intelligente hersenen, maar over slimme mensen die het soms bij het verkeerde eind hadden. De ironie is – deze mensen werden verondersteld te weten en te begrijpen investeren en geld veel beter dan wij allemaal rommelen. Toch bleken ze het mis te hebben over het vakgebied waarvan ze beweren dat ze het beheersen. Ja, we hebben het over de best presterende troef uit de geschiedenis-Bitcoin en hoe al deze experts het bij het verkeerde eind hadden.

Vandaag bespreken we hoe gerenommeerde financiële experts, waaronder fondsmanagers en financiële leidinggevenden, in eerste instantie een anti-Bitcoin standpunt innamen om later een andere richting in te slaan. De meerderheid van de traditionele financiële experts had in de beginperiode een uiteenlopende visie (meestal negatief) op bitcoin. Het verhaal is sindsdien echter veranderd.

Bitcoin gezien in een ander licht

Lary Fink, BlackRock
Laten we beginnen met Larry Fink, de CEO van BlackRock, die meer dan 7,4 biljoen dollar aan activa onder beheer heeft. Fink noemde Bitcoin al in 2017 een „witwasindex“. Kijk zelf maar, met dank aan CNBC:

News headline of BlackRock CEO Larry Fink's original position on Bitcoin that reads, "BlackRock CEO Larry Fink: Bitcoin an index for money laundering".

Nu Bitcoin onlangs zijn recordhoogte heeft overschreden, ziet hij de dingen in een ander licht. Vandaag de dag ziet hij Bitcoin als iets dat kan uitgroeien tot een „wereldwijde marktinvesteerder“:

News headline of BlackRock CEO's changed stance on Bitcoin that reads, "Blackrock's Fink says bitcoin can possibly evolve into global asset:.

Jamie Dimon, JPMorgan

Zelfs JPMorgan zag de onderliggende waarde van Bitcoin niet in. Bedenk dat JP Morgan CEO Jamie Dimon in 2017 bitcoin een „fraude“ noemde. Hij ging zo ver om te zeggen dat als er JPMorgan-handelaren betrapt werden op het verhandelen van Bitcoin, hij ze „in een seconde zou ontslaan, om twee redenen“: Het is tegen onze regels en ze zijn dom…“

Nou, die opmerking is niet goed verouderd.

Toch blijft Dimon slecht denken over Bitcoin, maar heeft hij de onderliggende technologie omarmd. JPMorgan heeft sindsdien zijn eigen ‚JPM Coin‘ gelanceerd, een stabiele munt die ontworpen is voor gebruik in het wholesalebetalingsverkeer.

Daarnaast biedt JPMorgan nu ook bancaire diensten aan verschillende cryptobeurzen.

Ray Dalio, Bridgewater Associates

Er zijn nog steeds andere opmerkelijke fondsbeheerders wier opvattingen over cryptokralen in de loop der jaren zijn veranderd. Onder hen is Ray Dalio, medevoorzitter en oprichter van Bridgewater associates die in september 2017 Bitcoin beschreef als een zeepbel:

Meer specifiek, beweerde Dalio,

„Het is heel erg speculatief. Mensen denken: ‚Kan ik het voor een hogere prijs verkopen? Het is dus een zeepbel… Met Bitcoin kun je er niet veel transacties in doen, en je kunt het niet gemakkelijk uitgeven. Het is geen effectieve opslagplaats van rijkdom omdat het volatiel is, in tegenstelling tot goud.

Nu, Ray Dalio heeft onlangs toegegeven dat hij misschien iets mist als het gaat om het bezit. Toen de prijs van Bitcoin in de eerste dagen van november hoger werd, tweette Dalio het volgende:

Dalio verdient zeker lof voor het streven naar een beter begrip van Bitcoin. Hij lijkt echter wel een beetje laat. Zelfs de traditionele investeringsmaatschappij Fidelity bood aan om Dalio een handje te helpen:

Desalniettemin waarschuwt Dialo dat regeringen Bitcoin moeten blijven verbieden als het momentum voortduurt.

Niall Ferguson, Fmr Harvard en NYU Professor, Auteur

Niet alleen Ray lijkt iets te missen in zijn analyse van Bitcoin.

Niall Ferguson, auteur van het valutaboek „The Ascent of Money“, gaf in maart 2019 toe dat hij het fout had om niet te investeren in Bitcoin toen zijn tienerzoon hem vertelde dat hij dat eerder moest doen.

Ferguson werd als gezegde geciteerd,

„Ik had het heel erg mis, dat ik dacht dat blokkadetechnologie geen nut had.“

Taavet Hinrikus, TransferWise…

Een andere opmerkelijke figuur die zijn houding ten opzichte van de Bitcoin- en blockchain-technologie lijkt te hebben veranderd, is Taavet Hinrikus, CEO van TransferWise. In 2016 zei Hinrikus,

„Bitcoin, ik denk dat we kunnen zeggen, is dood. Er is geen tractie, niemand gebruikt bitcoin. Het bitcoin experiment, ik denk dat we kunnen zeggen, is voorbij.“

Echter, in juli 2020, was Hinrikus een top financier in een $4.1 miljoen financieringsronde voor DeFi startup Radix. Hoewel dit niet direct verband houdt met Bitcoin, laat het wel zien hoe Hinrikus denkt over de onderliggende technologie van de asset.

Verder is het met de betalingsverwerkingsapplicatie PayPal, die Bitcoin en andere cryptocurrencies overneemt, redelijk om te denken dat TransferWise uiteindelijk hetzelfde zou kunnen doen.

Laatste gedachten

Wat vroeger een troef was met populariteit bij retailbeleggers, wordt nu ook door institutionele beleggers geadopteerd. Ondanks consistente kritiek van sommigen, veranderen andere financiële experts nu hun toon.

Bitcoin heeft ook tekenen van volwassenheid laten zien. In het verleden hebben high-profile hacks en rechtszaken er meestal voor gezorgd dat de prijs van Bitcoin aanzienlijk is gedaald. Dit lijkt echter niet langer het geval te zijn.

Bitcoin is in 2020 op een raketschip geweest. De vraag wordt nu, wat gaat Bitcoin doen in 2021?